Topplån

Topplån - låna till kontantinsatsenAtt ta ett topplån är väldigt vanligt i Sverige. Topplånet är ett lån som tas för att täcka ett bolån eller även ett billån men det brukar inte vara lika vanligt. När du tar ett bolån eller billån så kräver banken en deposition som du måste betala kontant även om du lämnar huset som säkerhet.

Topplån till kontantinsatsen

Den här kontantinsatsen brukar vara på 10-20% och om du inte har tillräckligt kontant så kan du ta ett topplån för att täcka kostnaden. Bottenlånet som själva lånet på fastigheten kallas har lägre ränta eftersom den använder sig av huset som säkerhet. På så sätt riskerar banken inte något då de alltid har huset om något skulle hända. Topplånet däremot finns det ingen säkerhet till utan det är ett slags privatlån och brukar därmed också komma med en högre ränta vilket leder till en ökad kostnad. Därför brukar det alltid rekommenderas att spara ihop till kontantinsatsen och undvika ett topplån men som vi alla vet så behövs det ibland ett lån för att täcka kostnaderna.

I dagsläget får man bara låna till 85% av bostadens värde och resten ska betalas kontant för att minska skuldsättningen hos hushållen.

Är topplånet ett blancolån?

Topplånet är ett lån utan säkerhet och är därmed också ett blancolån. Det innebär att du som kund inte lämnar någon säkerhet till banken mer än din privatekonomi. På så sätt tar banken en högre risk vilket gör att räntan blir högre.

Risker med topplån

Den största risken du tar med ett topplån är om bostadsmarknaden skulle falla och ditt hus värde sjunker vilket gör att du har mer lån än vad ditt hus är värt. Skulle du då bli tvungen att flytta så kommer du ha ett topplån som hänger över dig för en bra tid framöver då du inte kommer få tillbaka pengarna vid en eventuell förlustaffär vid försäljning.

Vill du lägga om topplånet?

Ibland kan man ansöka om att lägga om lånen så att topplånet blir en del av bottenlånet. Det är banken som avgör det och ibland brukar det gå att göra om du har renoverat din bostad sen du köpte den eller om priserna börjat gå upp i bostadsområdet. På så sätt kan du lägga mer som bottenlån och få en lägre ränta och lånekostnad.