Nya amorteringskrav 2016

Den 1 juni 2016 införs nya amorteringskrav för svenska bolån, de nya amorteringskraven för 2016 innebär att alla som lånar till mer än halva bostadens värde måste amortera på lånet. Det här kravet införs för att minska skuldsättningen hos svenska folket och få de att vilja betala tillbaka mer på sina bolån.¨

Amorteringskravet kommer inte att gälla på gamla lån utan det är bara alla nya lån som tas efter 1 juni 2016 som kommer beröras av de nya reglerna.

De nya amorteringskraven

  • De nya amorteringskraven kommer innebära att bankerna inte kan sänka amorteringstakten om det inte finns speciella skäl som verkligen skulle kräva att kunden inte kan betala tillbaka. Däremot så är det fritt fram för bankerna att börja kräva större amorteringar för att snabba upp betalningen på lånet.
  • Amortera på nya lån för lägenheter och småhus ska amorteras med minst 2% per år ner till 70% av bostadens värde för att sedan sjunka ner till 1% per år ner till 50% av bostadens värde. Det här gäller dock bara lägenheter och villor vilket innebär att jordbruk är inte berörda av de nya reglerna som införs.
  • Amorteringskravet kommer bara gälla på nya lån efter den 1 juni och inte på dina gamla lån. Men om du skulle lägga till eller utöka ditt lån så åker du på de nya amorteringskraven direkt. Skulle du ta över ett lån räknas det också som ett nytt lån och du måste börja amortera på lånet.
  • Det finns en möjlighet för banken att frånse från amorteringskravet i 5 år om lånet skulle gälla en nyproduktion men det är helt upp till banken och inget som du som kund kan kräva av banken.
  • Skulle du vilja byta bank så ska det inte heller behöva innebära att du åker på reglerna då det inte ses som ett nytt lån.