Kontantinsats

Kontantinsats är den del av ditt bolån eller billån som du inte kan låna till utan som du måste betala kontant till banken utan säkerhet. Bankerna gör det här på grund av att de vill se att du är seriös med lånet och verkligen kan betala tillbaka ditt lån. Finansinspektionen har även satt en del regler kring kontantinsatsen vilket gör att banken inte kan låna ut mer än 85% av bolånet till dig utan resterande ska betalas som kontantinsats. Det finns alltså ett bolånetak på 85% som gör att du måste lösa de andra 15% kontant.

Låna till kontantinsats

Många som tar ett bolån har inte sparat ihop tillräckligt för att kunna betala handpenning på sitt bolån eller billån vilket då gör att de kan välja att låna till kontantinsatsen. Räntan på det här lånet är oftast högre än bolånet eftersom det blir ett blancolån utan säkerhet till skillnad från bolånet tar banken har dit bostad som säkerhet om något skulle hända och du inte kan betala tillbaka lånet till långivaren.

Skulle din bank där du ansöker om bolånet säga nej till ett topplån av kontantinsatsen så är det bara att gå till en annan bank för att hitta en långivare som vill ge dig ett topplån på 15%.

Hur många procent är kontantinsatsen på?

Hur står kontantinsatsen är på bestäms av banken men vanligtvis brukar den vara runt 15% och uppåt beroende på lånet. Det finns inget krav på bankerna att kontantinsatsen ska vara på just 15% utan det kan även vara mer beroende på vad din bank säger. Så på ett bolån kan det bli en rejäl summa att betala men på ett billån brukar det bli mer överkomligt att betala en kontantinsats.

Spara till kontantinsats

Istället för att låna till kontantinsats kan du välja att spara till kontantinsatsen. Som du säkert förstår så tar det här alternativet lite längre tid än att ansöka om ett topplån. Du måste börja spara pengar i god tid innan du ska ta ditt bolån. Kanske kan du börja jobba extra och lägga undan några tusen extra i månaden, kanske kan du dra ner på restaurangbesöken, börja ta bussen och liknande uppoffringar som sparar många tusenlappar i det långa loppet.