Billån

Billån - låna pengar till bilÄr det dags att låna pengar för att köpa bil? Med ett billån kan du låna pengar som gör det möjligt att att köpa en bil. Ofta så tar bankerna bilen som en säkerhet vilket innebär att om du inte kan betala ditt billån så tar de bilen för att återbetala billånet. Det finns även blancolån och privatlån där ingen säkerhet behövs.

När du lånar till en bil behöver du ofta betala en kontantinsats på 20% vilket innebär att om bilen kostar 200 000 kronor så måste du betala 40 000 kronor kontant och du lånar resterande 160 000 kronor.

Ta ett billån utan kontantinsats med blancolån

Skulle du inte vilja betala kontantinsatsen på 20% så kan du välja att låna till bilen med ett blancolån eller privatlån som det också kallas. Då bryr banken sig inte om att du köper en bil och du kommer inte lämna in bilen som en säkerhet. Den största nackdelen med blancolånet är att du kommer åka på en högre ränta på lånet jämfört med om du lämnar bilen som säkerhet vilket kanske inte är värt det i längden. Det enda du slipper är kontantinsatsen samt att du blir mer flexibel att byta och sälja bil om du inte har lämnat in din bil som säkerhet för att ta ett billån.

Tänk på billånets löptid

När du köper en bil så sjunker snabbt bilens värde när du rullar ut från bilfirman. Och för varje mil du kör så tillkommer det slitage och värdet sjunker för varje dag. Skulle du välja en riktigt lång löptid med en låg månadskostnad kommer du åka på en hög räntekostnad i längden samtidigt som bilens värde minskar i takt med att åren går. Du kommer alltså få en hög skuld och äga en bil med ett lågt värde vilket inte är en bra privatekonomisk situation. Se därför till att planera löptiden efter hur värdeminskningen ser ut-